Szempilla allergia és irritáció

Sokan sok helyen hallottunk már, vagy olvashattunk a műszempilla allergiáról. Láthatunk is róla szebbnél szebb képeket az interneten keringeni. De mi is az az allergia tulajdonképpen? Mi a teendő allergia esetén? Mi a különbség allergia és irritáció között? Hogyan ismerheted fel? Megelőzhető-e a kialakulása?

A következőkben ezeket a kérdéseket körbe járva szeretnék neked útmutatással szolgálni, hogy ne légy úgy elveszve az erdőben ezentúl. Szeretnék segítséget nyújtani számodra, hogy idejében felismerd és tudd is orvosolni a problémát, amennyiben felütné a fejét.

  Mi is az az allergia?

Először is szögezzük le, hogy az allergia önmagában nem egy betegség, csupán a szervezetnek egy mechanizmusa, viszont a továbbiakban betegségekhez vezethet, mely test szerte számos helyen megmutatkozhat. Érintheti ez a bőrt, a nyálkahártyát, a szemet és az emésztő rendszert is. Kialakulását számos tényező befolyásolja, mint a genetika, stressz, dohányzás, környezeti tényezők.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan -egyébként ártalmatlan- anyagokra, amelyek egészséges egyéneknél semmilyen reakciót nem váltanak ki.

Ennek az anyagnak (továbbiakban allergén) a szervezetbe való behatolása után a sejtek elkezdenek ellenanyagot termelni és ennek az ellenanyag termelésnek a folyamatában váltják ki az allergiás reakciót: simaizom összehúzódás, az erek áteresztő képességének a fokozódása, valamint az értágulat.

Allergén a szervezet számára számos anyag lehet, ami egyénenként változó. Legtöbbször pollenek, spórák, atka, fémek, állati szőrök, gyógyszerek, vegyszerek, élelmiszerek.

Tüneteiben is szerteágazó lehet a megjelenése, attól függően, hogy mi okozza azt, de külön nem szeretnék mindent felsorolni, inkább a szempilla építés során használt anyagokra szorítkoznék.

Itt a legfontosabb megemlítenem, hogy sajnos nem csak a ragasztóra lehet allergiás az ember lánya, még akkor sem, ha az a legnagyobb mumus mindig. A ragasztón kívül a szemalátétben lévő hatóanyag, a sampon, a primer, a különböző ragasztószalagok ugyanúgy válthatnak ki allergiás reakciót.

A szempilla építés során használt anyagok esetében, a tünetek a következők lehetnek:

szemviszketés, szem pirossága, könnyezés, idegen test érzés, égő szemek, bőr pirossága, hámlás, duzzanat, fényérzékenység stb..

Amennyiben az építés után 24-48 órán belül a fent említett tüneteket tapasztalod, mindképpen beszélj a pillással, aki az építést végezte, aki nagy valószínűséggel le fogja sajnos oldani a szettedet és el fog küldeni orvoshoz.

 

Mi a különbség allergia és irritáció között?

 

Az irritáció és az allergia közötti különbséget szerintem nehéz igazán jól megfogalmazni és láttatni a lényeget, de azért megpróbálom.

Az allergiához nagyon hasonló tüneteket produkálhatnak irritáció formájában az anyagok, amik viszont még nem igényelnek akut ellátást, vagy nem kell miattuk lemondanod a szempilla viselésről.

Irritációt okozhat számos tényező vagy anyag az építés során. A ragasztó gőze a szembe kerülhet egy elmozdult alátéttől, sok mozgolódástól, beszédtől, nevetéstől. Minden alkalommal, amikor enyhén, akár észrevétlenül is megnyílik a szemed építés közben, a ragasztó gőze bejuthat a nyálkahártyához, még akkor is, ha észlelhető kellemetlenséget abban a pillanatban nem okoz. A nyugodt pozíció, tartózkodás a hirtelen mozdulatoktól, vagy a sok beszéd ezért is kerülendő az építés során. Fontos, ha az építés közben bármilyen kellemetlenséget észlelsz, mindenképpen jelezd azt, a későbbi kellemetlenségek elkerülés végett, hiszen valószínűleg elegendő egy gyors igazitás az alátéten.

Amennyiben mégis tapasztalsz szempirosságot, könnyezést, viszketést a kezelés után, tudnod kell, hogy az irritáció legtöbbször magától múlik. Ha a tüneteid 24-48 óra után is fennállnak, vagy rosszabbodnak, úgy mindenképpen ellátást igényel.

Megelőzhető-e az allergia kialakulása?

Sajnos a válasz erre a kérdésre napjainkban, a nem.

Hallottam már rémtörténeteket arról, hogy valaki annyire szeretett volna műszempillát viselni, hogy ezért hajlandó volt huzamosan tüneti kezelést alkalmazni. Természetesen semmiképpen nem ajánlanám ezt senkinek, számomra még belegondolni is szörnyű ebbe.

De ha már megelőzni nem tudjuk a kialakulását, mindenképpen gondolni kell arra, hogy megpróbáljuk megelőzni a tüneteket. Fontos tudni, amennyiben egyébként küzdesz allergiával, úgy nagyobb az esély arra, hogy hasonlóan jársz a pillával is.

Amennyiben nem volt még műszempilla hosszabbításod és nem tudod, hogy allergiás vagy-e a ragasztóra, érdemes előtte tesztet végezni. Ez lehet bőrteszt, vagy pár szál műszempilla felhelyezése a szemedre, de akár mindkettő is. Sajnos nem 100% ennek a tesztnek az elvégzése sem, hiszen a ragasztó nem olyan mennyiségben fog érintkezni a szervezetetted, mint a ténylege építés során, de már egy nagyon jó iránymutatást fog adni a továbbiakhoz.

Remélem sikerült számodra hasznos információkat összeszednem az allergia témájával kapcsolatban. Sok-sok dologról tudtam volna még írni, de próbáltam a legtöbbet felmerülő kérdésekre kimerítő választ adni.

Az összefoglaló tanácsom ezzel a témával kapcsolatban is az, mint minden másiknál. Ha kérdéseid, félelmeid, észrevételeid vannak akár az építés közben, akár utána, mindenképpen jelezd azt a pillásod felé, a szolgáltatónak úgyis mindig a te elégészséged és elégedettséged lesz az első.

Forrás:

https://immun.elte.hu/media/0e/4e/4e9ee190987179ee5e0b01dfa64832a4878794ec9ec70cce991b1fcef652/IgEmedialtAallergia.pdf

http://besz-jaro.hu/wp-content/uploads/2019/07/Mi_az_allergia.pdf

http://www.orfi.hu/uploads/dokumentumok/Eloadasok4/034%20Csoma%20Allergi%C3%A1s%20betegs%C3%A9gek%20epidemiol%C3%B3gi%C3%A1ja%202017-4.pdf

https://semmelweis.hu/szemeszet/files/2018/05/A-k%c3%b6t%c5%91h%c3%a1rtya-betegs%c3%a9gei-a-v%c3%b6r%c3%b6s-szem-differenci%c3%a1l-diagnosztik%c3%a1ja-Imre-L%c3%a1szl%c3%b3.pdf

https://wieneroptika.hu/tudastar/erdekes-cikkek/allergia-es-szemunk.html

http://www.ameganet.hu/wp-content/uploads/2012/02/EAACI_szemeszeti.pdf

file:///C:/Users/M%C3%B3nika/Downloads/[17886120%20-%20Orvosi%20Hetilap]%20A%20kortikoszteroidtartalm%C3%BA%20szemcseppek%20alkalmaz%C3%A1sa_%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20gyermekkori%20allergi%C3%A1s%20szembetegs%C3%A9gek%20kezel%C3%A9s%C3%A9ben.pdf

TOVÁBB